Overslaan naar inhoud
 • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

Virtual OV is ontworpen om mensen met autisme, een licht verstandelijke beperking of andere psychosociale uitdagingen voor te bereiden op zelfstandig reizen met het Openbaar Vervoer. Met realistische scenario's en begeleide training bouwen deelnemers zelfvertrouwen op en ontwikkelen ze essentiële vaardigheden. 

We vergroten mobiliteit, bevorderen sociale inclusie en versterken executieve functies. Het resultaat? Zelfstandigheid, kwaliteit van leven en economische kansen. Ontdek hoe Virtual OV levens verandert en zelfstandigheid vergroot.  

Virtual OV

Ontdek hoe Virtual OV levens verandert

Bij Virtual OV draait het niet alleen om het aanleren van reisvaardigheden; het gaat erom mensen zelfredzaam te maken, hun zelfvertrouwen te vergroten en kansen te creëren voor meer zelfstandigheid. We bereiden deelnemers voor op het reizen in de echte wereld, zodat ze een leven kunnen leiden met meer mobiliteit, vrijheid en zelfvertrouwen.

Ontdek hoe Virtual OV jouw organisatie kan ondersteunen in het bereiken van deze impactdoelen.

Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons helpen bij het vergroten van de zelfstandigheid van de doelgroep. 

VR_Station_Nederpoort

Impact

 • Toename van Zelfvertrouwen

  Een van de belangrijkste doelen van Virtual OV is om het zelfvertrouwen van deelnemers te vergroten. Hoe doen we dat? Virtual OV bootst alledaagse reissituaties na, en deelnemers ervaren deze veilig met een VR-bril. Dit betekent dat ze kunnen oefenen en vertrouwd kunnen raken met het openbaar vervoer voordat ze de stap naar de echte wereld zetten. Het resultaat? Een groter gevoel van zelfvertrouwen bij het reizen.

 • Versterking van Executieve Functies
  Reizen met het openbaar vervoer vereist meer dan alleen het volgen van routes. Het vereist het beheersen van executieve functies zoals plannen, probleemoplossing en aandacht behouden. Virtual OV draagt bij aan de ontwikkeling van deze essentiële cognitieve vaardigheden, waardoor deelnemers beter voorbereid zijn om met succes te reizen.
 • Bevordering van Sociale Inclusie
  Een ander belangrijk doel is het bevorderen van sociale inclusie. Virtual OV bereidt deelnemers voor op sociale interacties in het openbaar vervoer, waardoor ze meer vertrouwen krijgen in het omgaan met medepassagiers en personeel. Dit opent de deur naar een grotere sociale inclusie en deelname aan de samenleving.
 • Stressvermindering en Angstbeheer
  Nieuwe situaties kunnen angst en stress veroorzaken. Virtual OV biedt een veilige omgeving waarin deelnemers kunnen wennen aan de uitdagingen van het openbaar vervoer. Hierdoor voelen ze zich meer op hun gemak wanneer ze daadwerkelijk de stap zetten om te reizen.

Wat leer je in Virtual OV?

 • In diverse scenario’s leer je stap voor stap de benodigde handelingen om te reizen met het openbaar vervoer, denk hierbij bijv. aan het opladen van een OV-Chipkaart of het in- en uitchecken bij poortjes.
 • Door het ervaren van reizen met het openbaar vervoer in een veilige omgeving, groeit het vertrouwen om hier zelfstandig gebruik van te gaan maken in de praktijk.
 • Om te kunnen reizen, heb je executieve functies als vasthouden van aandacht en plannen nodig. Het spelen van Virtual OV, levert een bijdrage aan de ontwikkeling van deze skills.
 • Je leert om te gaan met onverwachte situaties die voor komen in het openbaar vervoer. Denk hierbij aan vertragingen of uitval van treinen en bussen. Ook sociaal-emotionele uitdagingen, komen tijdens deze leerervaring voor.
 

Van idealisme naar realiteit!

Virtual OV is ontstaan vanuit het ideaal om neurodivergente mensen leerervaringen te bieden voor het reizen met het Openbaar Vervoer, waardoor ze zelfredzamer worden. Joke de Haan, docente in het speciaal onderwijs en gedragsspecialist, is initatiefnemer van dit project en betrokken bij de ontwikkeling ervan. Daarnaast zijn er diverse experts op het gebied van onderwijs en technologie betrokken en hebben prominente OV-bedrijven actief meegewerkt aan de uitwerking van Virtual OV.

Onze plug & play oplossing vereist alleen een VR-Headset met bijbehorende software. Volgens het train-de-trainer principe bieden wij een trainingsprogramma, waarbij we begeleiders leren hoe ze cliënten kunnen bijstaan tijdens het gebruik van Virtual OV.

Ondersteund door: