Welkom bij Virtual OV!
Virtual OV is een Virtual Reality-platform ontwikkeld voor neurodivergente mensen, zoals die met autisme, een licht verstandelijke beperking of andere neurologische diversiteit. Het doel is om deze mensen zelfredzamer en zelfverzekerder te maken bij het gebruik van openbaar vervoer.
Zelfstandig met het Openbaar Vervoer
Met realistische scenario's bouwen deelnemers zelfvertrouwen op en ontwikkelen ze essentiële vaardigheden, waaronder:
Stress management -
Focus -
Zelfstandig navigeren -
Door deze aanpak vergroot Virtual OV de mobiliteit, bevordert het sociale inclusie en versterkt het executieve functies. Het uiteindelijke resultaat is een toename in zelfstandigheid, kwaliteit van leven en economische kansen voor de gebruikers.
Voor wie is Virtual OV?
Virtual OV is ontwikkeld voor neurodivergente mensen, die binnen educatieve of zorginstellingen onder begeleiding worden getraind in een veilige omgeving.
Maar de impact van Virtual OV gaat verder dan alleen deze doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die hun mobiliteit willen behouden of aan asielzoekers die zich willen oriënteren binnen hun nieuwe omgeving.
Virtual OV biedt een breed scala aan mogelijkheden en is er voor iedereen die behoefte heeft aan het vergroten van hun zelfstandigheid en mobiliteit.
Impact
Vertrouwd met openbaar vervoer
Virtual OV streeft ernaar gebruikers zelfverzekerd te maken en de drempel te verlagen om met het OV te reizen. Door alledaagse reissituaties na te bootsen in VR.
Zo kunnen deelnemers doormiddel van het nabootsen van alledaagse reissituaties veilig en onbeperkt oefenen voordat ze echt op pad gaan.
Ontwikkeling van Cruciale Cognitieve Vaardigheden
Reizen met het Openbaar Vervoer is meer dan alleen het volgen van routes. Het vereist het beheersen van Cognitieve vaardigheden zoals plannen, probleemoplossing en aandacht behouden.
Virtual OV draagt bij aan de ontwikkeling van deze essentiële cognitieve vaardigheden, waardoor deelnemers beter voorbereid zijn om zelfstandig te reizen.
Bevordering van sociale inclusie
Een ander belangrijk doel is het bevorderen van sociale inclusie. Virtual OV bereidt deelnemers voor op sociale interacties in het openbaar vervoer, waardoor ze meer vertrouwen krijgen in het omgaan met medepassagiers en personeel. Dit opent de deur naar een grotere sociale inclusie en betere deelname aan de samenleving.
Stressvermindering en angstbeheer
Nieuwe situaties kunnen angst en stress veroorzaken. In Virtual OV raken deelnemers bekend met onverwachte situaties binnen het OV, zoals vertraging of het verlies van hun vervoersbewijs. Hierdoor zijn ze beter voorbereid en zelfverzekerder, wanneer ze daadwerkelijk de stap zetten om te reizen.
Binnen Virtual OV
Door de opbouw van de levels leer je stap voor stap hoe je de verschillende uitdagingen tijdens je reis aanpakt. Denk bijvoorbeeld aan:
- Navigeren met de reisplanner
- Omgaan met een vertraagde trein.
- Het selecteren van de juiste bus voor je reis.
Na ieder level nemen de uitdagingen in complexiteit toe. Daarnaast biedt elk level de mogelijkheid om de hoeveelheid prikkels handmatig aan te passen, voor wie op zoek is naar een uitdaging. Uiteraard kunnen de prikkels ook verminderd worden voor wie rustig aan wil starten.
Wat ons onderscheidt
Met Virtual OV onderscheiden wij ons door het gebruik van 6 degrees of freedom technologie binnen ons VR leerplatform.
6DoF geeft ons de mogelijkheid om de executieve functies van de gebruikers optimaal te trainen, deze zijn bij de beoogde deelnemers vaak onderontwikkeld. Bij executieve functies valt te denken aan:
- Time management (optijd bij de bushalte staan, indien te laat is de bus weg)
- Vasthouden van aandacht (optijd op de STOP-knop drukken
- Planning en prioritering (de reis plannen door middel van de reisplanner app)
Van idealisme naar realiteit!
Virtual OV is ontstaan vanuit ons ideaal om neurodivergente mensen leerervaringen te bieden voor het reizen met het openbaar vervoer waardoor ze zelfredzamer worden.
Onze plug & play oplossing vereist alleen een VR-Headset met bijbehorende software. Volgens het train-de-trainer principe bieden wij een trainingsprogramma, waarbij we begeleiders leren hoe ze cliënten kunnen bijstaan tijdens het gebruik van Virtual OV.