Virtual OV is een Virtual Reality-platform dat is ontwikkeld voor neurodivergente mensen, zoals die met autisme, een licht verstandelijke beperking of andere neurologische diversiteit. Het doel van Virtual OV is om ze voor te bereiden op zelfstandig reizen met het Openbaar Vervoer. Met realistische scenario's en begeleide training bouwen deelnemers zelfvertrouwen op en ontwikkelen ze essentiële vaardigheden. 

We vergroten mobiliteit, bevorderen sociale inclusie en versterken executieve functies. Het resultaat? Zelfstandigheid, kwaliteit van leven en economische kansen. 

Virtual OV

Voor wie is Virtual OV?

Virtual OV is specifiek ontwikkeld voor neurodivergente mensen, die binnen educatieve of zorginstellingen onder begeleiding worden getraind in een veilige omgeving.

Maar de impact van Virtual OV gaat verder dan alleen deze doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die voorbereid moeten worden op zelfstandig reizen met het openbaar vervoer, ouderen die hun mobiliteit willen behouden, of aan asielzoekers die zich willen oriënteren binnen hun nieuwe omgeving.

Virtual OV biedt een breed scala aan mogelijkheden en is er voor iedereen die behoefte heeft aan het vergroten van hun zelfstandigheid en mobiliteit.

VR_Station_Nederpoort

Ontdek hoe Virtual OV levens verandert

Bij Virtual OV draait het niet alleen om het aanleren van reisvaardigheden; het gaat erom mensen zelfredzaam te maken, hun zelfvertrouwen te vergroten en kansen te creëren voor meer zelfstandigheid. We bereiden deelnemers voor op het reizen in de echte wereld, zodat ze een leven kunnen leiden met meer mobiliteit, vrijheid en zelfvertrouwen.

Ontdek hoe Virtual OV jouw organisatie kan ondersteunen in het bereiken van de volgende impactdoelen.

Impact

Vertrouwd met het Openbaar Vervoer

Een van de belangrijkste doelen van Virtual OV is om deelnemers met vertrouwen met het Openbaar Vervoer te laten reizen. Hoe doen we dat? Virtual OV bootst alledaagse reissituaties na, deelnemers ervaren deze veilig met een VR-Headset. Zo kunnen ze onbeperkt oefenen en vertrouwd raken met het Openbaar Vervoer voordat ze de stap naar de echte wereld.

Versterking van executieve functies

Reizen met het Openbaar Vervoer is meer dan alleen het volgen van routes. Het vereist het beheersen van executieve functies zoals plannen, probleemoplossing en aandacht behouden. Virtual OV draagt bij aan de ontwikkeling van deze essentiële cognitieve vaardigheden, waardoor deelnemers beter voorbereid zijn om met succes te reizen.

Bevordering van sociale inclusie

Een ander belangrijk doel is het bevorderen van sociale inclusie. Virtual OV bereidt deelnemers voor op sociale interacties in het openbaar vervoer, waardoor ze meer vertrouwen krijgen in het omgaan met medepassagiers en personeel. Dit opent de deur naar een grotere sociale inclusie en deelname aan de samenleving.

Stressvermindering en angstbeheer

Nieuwe situaties kunnen angst en stress veroorzaken. In Virtual OV raken deelnemers bekend met de onverwachte situaties binnen het OV, zoals vertraging of het verlies van hun vervoersbewijs. Hierdoor zijn ze beter voorbereid en zelfverzekerder, wanneer ze daadwerkelijk de stap zetten om te reizen.

Wat leer je in Virtual OV?

Level 1: Je leert de basisvaardigheden voor het reizen met de bus. Dit omvat het gebruik van de Reisplanner, het volgen van een geplande reis zonder afleidingen, het lezen van borden bij de bushalte, het stoppen van de bus, het in- en uitchecken in de bus, en het herkennen van wanneer je moet uitstappen.

Level 2: Je behandelt de overgang van bus naar trein, inclusief het gebruik van incheckpoorten op stations en het volgen van aanwijzingen om het juiste spoor of perron te vinden. Belangrijk is ook het onderscheid te begrijpen tussen uitstappen in een trein en actief moeten stoppen bij een bushalte.

Level 3: Je leert verschillende vaardigheden met betrekking tot het reizen met het openbaar vervoer. Dit omvat het opladen van een OV-Chipkaart bij een kaartautomaat, het vergroten van je kennis over borden en aanwijzingen, het herkennen van specifieke punten zoals Kiss and Ride, en het begrijpen van hoe je een treinreis maakt wanneer de eindbestemming en de richting verschillen van de halte waar je naartoe moet.

Level 4: Dit level focust op het overstappen tussen treinen op verschillende stations, introduceert het busplein, en biedt extra herhaling als voorbereiding op het Challenge Level.

Challenge Level 1: In de Challenge Level wordt van je verwacht dat je zelfstandig een reis kunt plannen en uitvoeren, met minimale hulp van een begeleider. Je moet de doelen van de vorige levels kunnen herhalen en toepassen. Dit betekent dat je zelfvertrouwen en vaardigheden ontwikkelt om onafhankelijk te reizen.

 

Van idealisme naar realiteit!

Virtual OV is ontstaan vanuit ons ideaal om neurodivergente mensen leerervaringen te bieden voor het reizen met het Openbaar Vervoer, waardoor ze zelfredzamer worden. Joke de Haan, docente in het speciaal onderwijs en gedragsspecialist, is initatiefnemer van dit project en betrokken bij de ontwikkeling ervan. Daarnaast zijn er diverse experts op het gebied van onderwijs en technologie betrokken en hebben prominente OV-bedrijven actief meegewerkt aan de uitwerking van Virtual OV.

Onze plug & play oplossing vereist alleen een VR-Headset met bijbehorende software. Volgens het train-de-trainer principe bieden wij een trainingsprogramma, waarbij we begeleiders leren hoe ze cliënten kunnen bijstaan tijdens het gebruik van Virtual OV.

Ondersteund door: